Arkipellina och den svarta lådan

Det har kommit massor av snö. Neppa och Krä gör tunnlar och änglar.  Men andra fryser. De behöver hjälp.Tillsammans med Isola och Ekolo virkas och tovas det ivrigt. Det blir inte bara varmt, utan också teater! 

På Happiharun startar Mlle Pomfrite en skola för alla som vill vara med. Urdump dyker upp, men blir mobbad av Ugglorna för att han är stor Neppa tröstar. Att rita en cirkel är inte så lätt. Krä ger upp, Han träffar Ekolo, som har en häftigare cirkelidé…

Ett öronbedövande jammande får Mlle Pomfrite och Pelle att starta en sångsolist-casting. Neppa tycker att Momillas sång behövs. Men så överraskas alla av en oväntad röst.

Neppa och Krä  undrar över stjärnhimlens oändlighet. Det snurrar i huvudet på Krä. Plötsligt smäller det: en meteorit landar i Kalles och Villes potatisåker! 

De är förtvivlade, men stenen kommer till användning. Och de får en sjö.

Isen går i stormen, Amfibborna fröjdas. Men vart tog lilla Olga vägen? Och Trädkojans tak? Krä söker henne och får syn på en guldfigur flytande på en Svart låda. Krä hittar kojans tak, men det är nu någon annans golv…

Neppa och Krä söker guldsvansen på Potatisön. Mussingarna är rädda.  Kalle och Ville sitter och metar på den Svarta lådan.

Neppa och Krä bekantar sig med guldminken Sminky, som talar ett annat språk. Hen är skygg, men småningom får de kontakt. Sminky har en knapp i pannan som piper när Surpump närmar sig. Den måste gömmas.

Svarta lådan är full med mojänger: s-fånar och u-paddor. Sminky visar hur de fungerar. Alla förtrollas av digimolnet.  

Under tiden jobbar Ekolo och Mlle Pomfrite på en solpanel.

Mitt i sin morgonjumpa ser Urdump att Surpump är tillbaka. 

 

I skolan är alla försjunkna i att spela på sina s-fånar. Ingen hör på, när Mlle Pomfrite förklarar om hur ljuset bryts i regnbågen. Sminky blir sur och kastar kottar, men Neppa löser krisen. Och riktiga regnbågen fascinerar.

Vid regnbågens fot ska det finnas en skatt. Det säger både Isola och Herr Surpump. Krä söker och finner en ö som stiger ur havet! Sminky känner igen sin vän valen Blue.

Surpump jagar valen Blue . Unda och Amfibborna förstorar ingången till Kalkkristallgrottan och lyckas gömma valen där.

Massor av plastskräp har flutit i land på holmarna. Neppa, Krä och Smiky utvecklar en plan, alla hjälps åt för att rädda valen och bli av med plastskräpet. Och Herr Surpump.

Surpump rasar över  att han blivit lurad. I skolan tar s-fånarnas batterier slut. Ekolo har byggt en solpanel, de kan laddas! Men Surpump spionerar, utklädd till hare och passar på att ta tillbaka sin Svarta låda och s-fånarna.… 

Vattnet i Isolas brunn är salt. Med en kvarbliven s-fåne och Ekolos solpanel trollar Ekolo det sött. Till slut  samlas alla på Happiharun för att fira våren med franskisar och teater.

Info

• Manus / käsikirjoitus: Tuomo Leino

• Producent/tuottaja: Mats Långbacka

Copyright © 2014 – Långfilm Productions | All Rights Reserved